Apicultura ca afacere în ziua de azi

Astăzi, apicultura ca afacere este încă slab dezvoltată în spațiile deschise ale țării noastre, însă mulți experți observă că cererea de miere pe piața internă este în creștere. O situație similară poate fi observată și pe piața externă, deoarece tot mai multe țări refuză produse chinezești de o calitate dubioasă. În consecință, prețul de cumpărare al mierii crește, care pe piața externă se ridică la câțiva dolari pe kilogram, ceea ce înseamnă că fiecare persoană orientată spre scopuri cu idei de afaceri are șansa de a face bani in apicultură. Experiența oamenilor de afaceri arată că cel mai mare efect de astăzi poate fi obținut dacă organizăm producția mixtă precum cumpararea de miere de la furnizori independenți și, în paralel, dezvoltarea propriul nostru stup.

Apicultura ca o afacere mică, de unde să începem?

În prezent, în țara noastră, principala cifră de afaceri pe piața mierii este furnizată de amatori, în timp ce în țările occidentale situația este radical diferită. Experiența arată că, în mod treptat, toți furnizorii mici vor fi înăbușiti de jucătorii mari, deci, dacă decideți în mod serios să vă conectați soarta cu apicultura, merită să începeți o afacere chiar acum. Trebuie remarcat faptul că venitul principal, mai mult de 80% este primit de apicultori din vânzarea de miere. Pentru astfel de produse apicole cum ar fi propolis, Royal Jelly, polen, cererea este încă foarte slab formata.

Dacă intenționați să vă angajați serios în apicultură, experții nu vă recomandă să începeți o afacere cu crearea propriului stup. Din punct de vedere financiar, este mult mai util să încerci să ocupi postul de administrator prin combinarea mai multor ferme mici sub autoritatea ta. În acest caz, apicultorii vor fi responsabili pentru producția de miere, fiecare la locul său. Sarcina dvs., ca manager, va include prelucrarea materiilor prime și căutarea de piețe pentru produse.

În cazul în care nu intenționați să produceți miere sub propria dvs. marcă, dar doriți ca apicultura ca o mică afacere pentru revânzarea materiilor prime, trebuie să vă străduiți pentru o cifră de afaceri lunară mai mare de 10 tone. Doar în acest caz, compania dvs. va primi cel puțin 20% din profit.

Apicultura ca un mare proiect de afaceri

Dacă ați ales apicultura ca afacere principală și intenționați să vă angajați în ambalarea mierei, va trebui să achiziționați echipament special. Principalele costuri vor fi asociate cu achiziționarea de materii prime, de regulă, cota lor în investiție este cuprinsă între 60 și 70%. Pentru ambalarea produselor vor fi necesare camere de căldură (destinate “dizolvării”) de miere și mixere (pentru amestecare în cazul fabricării amestecurilor de miere).

Nu uitați că, fără a avea certificate de calitate, nimeni nu va lăsa produsele dvs. pe piață și pentru aceasta aveți nevoie de un laborator care să efectueze toate analizele necesare, așa că dacă începeți deja afacerea dvs., ar trebui să cumpărați separat un certificat de calitate pentru fiecare lot, astfel de servicii sunt furnizate de laboratoare mici.

Cum să organizați personalul în compania dvs.? Dacă aveti o afacere mică, atunci un angajat poate efectua mai multe funcții simultan, de exemplu, sa incarce, sa transporte și sa ambaleze. În ceea ce privește perioada de colectare a mierii, puteți angaja până la 5 lucrători temporari. Cu timpul, dacă apicultura devine principalul dvs. proiect de afaceri, numărul personalului va crește. De exemplu, întreprinderile mari de apicultură au un personal de până la o sută de angajați.

Lasă un răspuns