De ce nu cerem bani pentru lucrurile bune?

De câte ori nu vi s-a întâmplat să ajutați o persoană, apropiată sau nu, cu o anumită treabă, grea sau ușoară, iar când aceasta a încercat să vă răsplătească – cu bani – pentru respectivul ajutor ați refuzat pe motiv că nu cereți bani pentru așa ceva? De multe ori probabil. Sau, inversând puțin rolurile dar ajungând la aceeași concluzie, când ați încercat să oferiți bani unei persoane pentru un anumit ajutor aceasta a refuzat, motivul fiind acelasi.

Am tot stat de-a lungul timpului și m-am întrebat de ce oamenii fac asta. De ce muncind 10 ore pe zi la un loc de muncă pe care-l displac primesc bani iar pentru lucrurile care le plac și pe care le practică nu acceptă bani. Adică muncim pentru a ne întreține hobby-urile sau cam așa ceva.

Și mie mi s-a întâmplat într-o anumită perioadă să-mi câștig banii la un job care nu-mi place iar în timpul liber să ajut oamenii în domeniul meu de activitate preferat și să nu percep bani pentru acest lucru. N-ar fi mai normal să facem ceea ce ne place și să primim bani pentru asta fără să mai fim nevoiți să stăm la un loc de muncă insuportabil la fel ca o mare parte din oamenii din ziua de astăzi? Eu zic că da.

Asta se întâmplă pentru că încă de mici am fost învățați că banii sunt murdari, că banii sunt ochiul dracului și că trebuie să ne spălăm pe mâini de fiecare dată când atingem banii. Culmea e că oamenii care spuneau acest lucru aveau cei mai mulți bani. Da, noi devenim săraci iar ei se îmbogățesc.

După ce am ajuns la această înțelegere am început să accept banii pe care-i primeam când ajutam o persoană și, brusc, au început să mă privească altfel: ”Uite-l și pe săracul ăsta ne ia banii că ne-a ajutat.”

Sfatul meu ar fi să acceptați banii pe care-i primiți ajutând o persoană și să faceți tot posibilul să câștigați bani din lucrurile care vă plac.

Lasă un răspuns