De la Buffy la Euphoria… cum a evoluat reprezentația queer în serialele pentru adolescenți?

« Euphoria » este un serial foarte popular al anului 2019. Tratarea extrem de realista si de cruda uneori a temelor care ii privesc pe adolescenti demonstreaza o adevarata evolutie quuer in serialele pentru adolescenti. Mai multe in cele ce urmeaza.

De la « Buffy, The Vampire Slayer », care a fost primul serial care a explorat una din primele relatii lesbiene la televiziunea Americana in 2000, oare cum a mai evoluat de atunci reprezentatia quuer?

Dawson sau Buffy The Vampire Slayer- pionieri. Daca primele seriale pentru adolescenti au aparut inca din anul 1990, acest deceniu marcheaza un adevarat « boom »- « Beverly Hills 90210 », « Dawson », « Buffy »… iar personajele provenite din comunitatea LGBTQ se pot nunara pe degetele de la o mana in acea epoca. In 2000, serialul “Dawson” atinge un prag simbolic punand in scena unul din primele saruturi pasionale dintre doi baieti, Jack si Ethan.

In acelasi an, in serialul “Buffy The Vampire Slayer”, ni se prezinta o relatie lesbiana intre Wilow, una din eroinele serialului si Tara. Magia, activitatea prin intermediul careia cele doua femei sunt legate se folosea pe post de metafora pentru sexualiatea lor. In anul 2001, Tara si Wilow se saruta pentru prima data, un moment foarte important pentru reprezentatiile quuer. Vom putea asista mai apoi la scene din ce in ce mai explicite si aceste lucruri sunt prezentate drept o normalitate.

Skins, Glee, 90210- un progres considerabil. De-a lungul anilor 2000, reprezentarea comunitatii LGBTQ evolueaza considerabil. Si acest lucru se intampla mai ales in serialele pentru adolescenti. Personajele gay, lesbiene sau bisexuale sunt din ce in ce mai numeroase in seriale. Aici putem vorbi despre Maxxie in « Skins », Kurt Hummel in « Glee », Teddy Montgomery in “90210”… iar de la inceputul anilor 2010, homesexualitatea, bisexualitatea si in curand transidentitatea devin teme care se intalnesc in seriale din ce in ce mai des.

Euphoria, The Fosters, Faking It… seriale din ce in ce mai apropiate de adolescenti. In ultimii ani reprezentatiile quuer s-au inmultit in serialele pentru adolescenti. Mai ales datorita unor titluri precum « Pose », si al celui mai mare casting trans din cate s-a vazut pana acum.

In ceea ce priveste serialele pentru adolescenti, personajele trans sunt prezente in Faking It », « The Fosters », « Pretty Little Liars » sau « Euphoria » care semneaza o adevarata evolutie.

Serialul o pune in scena pe Rue, o tanara de 17 ani care iese dintr-un centru de dezintoxicare si care devine prietena cu Jules, o tanara adolescenta trans. Iar serialul ofera un loc de cinste personajului trans, interpretat tot de o actrita trans, Hunter Schafer.

Lasă un răspuns