Dieta în psoriazis

Psoriazisul este clasificat ca o boală cronică ne-transmisibilă, care este dificil de tratat. Boala se poate dezvolta la orice vârstă, dar cel mai adesea afectează tinerii. Simptomele sale principale sunt aspectul erupțiilor cutanate, precum și peelingul pielii. Este posibil să influențezi dezvoltarea și să facilitezi cursul?

Simptomele și principalele manifestări ale psoriazisului

Psoriazisul se caracterizează prin apariția de leziuni solzoase de diferite mărimi pe corp. Prin urmare, atunci când aceste simptome sunt detectate, trebuie să mergeti imediat la dermatolog pentru recomandări.

Psoriazisul este rezultatul unei reacții atipice a corpului uman la stimuli externi, ceea ce duce la o actualizare excesiv de rapidă a straturilor superioare ale epidermei. La o persoană sănătoasă, ciclul complet al regenerării pielii durează aproximativ o lună, dar cu această boală se desfășoară foarte rapid (în mai puțin de o săptămână).

Medicina moderna incadreaza psoriazisul la bolile ereditare, cauzat de diferite motive. Cele mai probabile sunt: abateri în sistemul imunitar, tulburări metabolice, precum și prezența anumitor boli ale sistemului nervos și endocrin.

În ciuda unei astfel de abundențe de factori care provoacă apariția psoriazisului, se poate spune cu siguranță că aceasta nu este o boală infecțioasă.

Până în prezent, există mai multe versiuni ale apariției acestei boli. Potrivit uneia dintre acestea, psoriazisul cauzează anomalii ale sistemului imunitar, care sunt moștenite. Acesta este motivul pentru care boala se manifestă în marea majoritate a cazurilor la persoane cu vârsta sub 25 de ani. O altă teorie neagă predispoziția genetică și asociază evoluția bolii cu stresuri frecvente, un mediu de viață nefavorabil și o dietă neechilibrată. Prin urmare, respectarea regimului alimentar în cazul psoriazisului este o condiție prealabilă pentru atenuarea stării. De asemenea, conform acestei teorii, lipsa unui tratament adecvat poate duce la răspândirea bolii la alte organe și sisteme și poate cauza, de exemplu, deteriorarea articulațiilor mici ale degetelor.

Principalul simptom al psoriazisului este formarea pe corp a unor pete roșiatice, solzoase și care provoacă mâncărime.

Caracteristicile organizării dietei în psoriazis

Psoriazisul este destul de dureros. În plus, nu puteți ignora disconfortul psihologic care însoțește această afecțiune.

Întrucât medicina nu a stabilit tocmai mecanismele exacte ale apariției acestei boli, astăzi nu a fost găsită încă o soluție eficientă pentru psoriazis. Prin urmare, pentru a facilita cursul bolii, oamenii recurg la metode de tratament non-medicamente, de exemplu, corectarea hranei.

Dieta pentru psoriazis este dezvoltată pentru fiecare pacient în parte, în funcție de severitatea bolii. Cu toate acestea, există o listă de produse care intră sub incidența interdicției obligatorii. Acestea includ:

 • sosuri picante și marinate;
 • citrice și fructe de pădure;
 • conserve și muraturi;
 • cârnați;
 • cafea, ciocolată;
 • usturoi;
 • ouă;
 • alcool.

Medicii recomandă ca pacienții care suferă de psoriazis să păstreze un jurnal de produse alimentare în care este necesar să se înregistreze timpul și tipul de alimente consumate. În paralel, trebuie remarcate toate schimbările care apar in corp. Astfel de acțiuni vă permit să identificați o listă de produse care ar trebui eliminate în primul rând.

De asemenea, o dietă pentru psoriazis trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

 • includerea în alimentație a unei cantități suficiente de alimente alcaline (castraveți, morcovi, roșii, avocado, pepene verde, varză, fulgi de ovăz etc.);
 • scăderea ponderii produselor cu acțiune oxidantă (carne, leguminoase, ouă, băuturi carbogazoase zaharoase);
 • respectarea regimului de lichide (lipsa lichidului în organism poate agrava cursul bolii, deci volumele obișnuite ar trebui să fie ușor crescute);
 • limitarea proporției de grăsimi (carnea grasă ar trebui înlocuită);
 • organizarea zilelor de post (astfel de măsuri reduc efectul posibilelor alergene asupra tractului digestiv).

Corecția nutriției și alte remedii pentru psoriazis

Trebuie remarcat faptul că efectul pozitiv al corecției dietetice se realizează numai în cazul psoriazisului ușor. Într-o etapă mai severă a bolii, modificările nutriției contribuie numai la o mai bună absorbție a medicamentelor.

Declanșatorul pentru dezvoltarea bolii poate fi reprezentat de experiențe puternice, traume mecanice ale pielii, complicații după răceală, precum și reacții alergice severe.

Dacă există o predispoziție la această boală sau după efectuarea unui diagnostic adecvat, este necesar să se ia o serie de măsuri care vizează prevenirea (sau răspândirea) în continuare a psoriazisului. Acestea includ:

Păstrarea calmului

De obicei, persoanele care suferă de această boală sunt predispuse la sentimente puternice. Prin urmare, unul dintre mijloace este menținerea unei stări emoționale stabile. Dacă nu puteți face față acestei sarcini pe cont propriu, puteți recurge la utilizarea calmantelor naturale (după consultul cu  medicului).

Alegerea hainelor potrivite

Nu trebuie să se poarte lenjerie și îmbrăcăminte din țesături sintetice. Ar trebui să se acorde prioritate bumbacului și lenjeriei de culoare deschisă (acestea conțin mai puțini coloranți).

Menținerea unui stil de viață bun

Un stil de viață sănătos este un alt remediu eficient pentru psoriazis. La urma urmei, acesta permite nu numai consolidarea sistemului imunitar, ci și o excelentă prevenire a dezvoltării stresului. Prin urmare, medicii recomandă să respecte regimul zilnic, iesirea in aer curat, să se mănânce în mod corespunzător și, de asemenea, să mențină activitatea fizică regulată.

Primirea de medicamente adecvate

Începerea administrării de medicamente ar trebui să se facă numai după consultarea cu medicul dermatolog. În plus, este important să tratăm cu promptitudine toate bolile existente, deoarece chiar și cele mai simple dintre acestea pot agrava cursul psoriazisului.

Lasă un răspuns