PC Windows vs. Chromebook – care este cel mai bun?

Aceste doua categorii sunt destul de similare insa, in termeni de utilizare si de pret sunt destul de diferite.

Chromebook-urile au aparut pe piata in 2011 insa abia in ultimii doi ani au inceput sa castige teren spre deosebire de laptopurile traditionale. Popularitatea lor se explica prin faptul ca sunt din ce in ce mai folosite si in scoli, sunt usor de folosit si nu sunt atat de scumpe.

Insa, in ciuda similitudinilor in ceea ce priveste conceperea, exista diferente mari intre un laptop Windows sau Mac si un Chromebook care foloseste sistemul de operare Chrome Os de la Google. Daca nu stii pe care din cele doua sa le alegi atunci urmeaza acest ghid.

Simplitate vs. Polivalenta
Chrome OS este navigatorul de la Google ceea ce face din Chromebook mai mult decat un laptop care executa un navigator web. Insa s-ar putea ca un Chromebook sa nu fie suficient pentru nevoile tale, depinde. Adevarul este ca in ziua de azi putem face o multime de lucruri doar pe web. In plus, autonomia unui Chromebook este excelenta. Un laptop cu Windows sau Mac poate executa navigatorul Chrome permitand in acelasi timp instalarea aplicatiilor clasice. Chromebook-urile nu sunt compatibile cu Windows sau Mac. In locul acestora foloseste aplicatii web disponibile via Chrome Web Store de la Google. Cele mai recente modele sunt in egala masura compatibile cu aplicatiile Android care pot, spre exemplu, sa iti permita sa folosesti Microsoft Office. Insa, daca ai nevoie de o aplicatie Windows sau Mac specifica atunci uita de Chromebook.

Daca vrei sa faci ceva mai mult pe un laptop, nu doar sa te joci sau sa navighezi, trebuie sa stii ca un Chromebook nu dispune de performantele grafice de care tu ai nevoie. In plus, ai auzit si tu ca Google va lansa anul acesta Stadia, un serviciu de jocuri online insa, pentru moment, Chromebook nu ajunge daca esti un gamer veritabil.

Problema cu un sistem de exploatare bazat pe web devine flagranta in momentul in care nu dispui de o conexiune la Internet fiabila. Google si partenerii sau au lucrat in ultima perioada la aceasta problema, au incercat sa amelioreze performantele oferite de Chromebook, cele offline in special. Insa, pentru a explora pe deplin toate functionalitatile ai nevoie de o conexiune la Internet.

Argumentul pretului
Datorita slabelor exigente materiale in ceea ce priveste OS, un Chromebook nu este doar mai usor ci si mai compact decat un laptop clasic dar si in egala masura mai ieftin. Rare sunt laptopurile Windows gasite la un pret de 200 de euro. In schimb, gasirea unui Chromebook la acest pret este mai posibila.

Dar, mai incantatoare decat pretul in cazul unui Chromebook poate fi si configuratia hardware care, la unele modele, ar putea face fata fara probleme unui numar mare de scenarii de utilizare. Cantitatea de memorie este principala diferenta intre un Chromebook si un laptop Windows sau Mac.

Alegerea in acest caz se va face in functie de utilizare,in functie de preferinte si, bineinteles, in functie de pret.

Lasă un răspuns